
Meme Dikleştirme
Ağustos 20, 2023
Burun Estetiği – Rinoplasti
Ağustos 20, 2023JİNEKOMASTİ
Jinekomasti, erkeklerde aşırı meme büyümesi olarak bilinir ve genellikle iyi huylu yani benign bir durumdur. Bu durum, her üç erkekten birinde görülebilir ve bebeklikten yaşlılığa kadar farklı yaş dönemlerinde meydana gelebilir. Ergenlik döneminde ise en sık görüldüğü zamanlardan biridir. Türkiye'de yapılan araştırmalar, ergenlik dönemindeki erkeklerde jinekomasti görülme sıklığının yaklaşık yüzde 35 olduğunu göstermektedir.
Jinekomasti genellikle sağlık açısından bir risk oluşturmaz. Ancak "kadınsı" bir görünüm oluşturması nedeniyle erkeklerde ciddi psikolojik sorunlara yol açabilir. "Jinekomasti ameliyatsız geçer mi?" sorusu sıkça gündeme gelir. Ne yazık ki, uzun süreli jinekomasti durumunun kendiliğinden düzelme eğilimi düşüktür. Medikal tedavi yöntemleri kullanılabilir, ancak bazen estetik cerrahi müdahale de gerekebilir.
Jinekomasti genellikle sağlık açısından bir risk oluşturmaz. Ancak "kadınsı" bir görünüm oluşturması nedeniyle erkeklerde ciddi psikolojik sorunlara yol açabilir. "Jinekomasti ameliyatsız geçer mi?" sorusu sıkça gündeme gelir. Ne yazık ki, uzun süreli jinekomasti durumunun kendiliğinden düzelme eğilimi düşüktür. Medikal tedavi yöntemleri kullanılabilir, ancak bazen estetik cerrahi müdahale de gerekebilir.
JİNEKOMASTİNİN NEDENLERİ NELERDİR?
Jinekomasti, genellikle kadınlık hormonu olan östrojen ile erkeklik hormonu olan testosteron arasındaki dengesizlikten kaynaklanır. Vücutta testosteron miktarının azalması veya östrojen miktarının artması durumunda jinekomasti riski artabilir. Bu hormon değişikliklerinin birçok nedeni olabilir. Bazı durumlar doğal olabilirken, bazıları altta yatan başka bir sağlık sorunundan kaynaklanabilir.
JİNEKOMASTİ KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Bebeklik dönemindeki jinekomasti, genellikle doğum sırasında anneden geçen östrojen hormonu nedeniyle ortaya çıkar ve genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelir. Ergenlik döneminde görülen jinekomasti ise en sık görülen türlerden biridir ve hormon düzensizliklerine bağlı olarak gelişebilir. Vakaların yüzde 90'ında, genellikle 6 ay ile 2 yıl içinde kendiliğinden geriler.
Erişkinlerde ise jinekomasti daha sık olarak 50-69 yaş aralığında görülür. Bu yaş aralığındaki her dört erkekten birinde jinekomasti tespit edilebilir. Ayrıca bazı ilaçlar da jinekomastiye neden olabilir. Prostat büyümesi veya kanseri tedavisinde kullanılan anti-androjen ilaçlar, anabolik steroidler, androjenler, bazı anksiyete ilaçları, antidepresanlar, bazı antibiyotikler, ülser ilaçları, kemoterapi tedavileri veya belirli kalp ilaçları jinekomastiye yol açabilen ilaçlar arasındadır.
Bunların yanı sıra hormon dengesini etkileyen bazı sağlık sorunları da jinekomastiye neden olabilir.
JİNEKOMASTİ AMELİYATI NASIL YAPILIR?
Jinekomasti teşhisi ve tedavisini planlamak için muayene ve ultrason incelemesi gereklidir. Cerrahi tedaviye geçilmeden önce hastanın altta yatan hormonal dengesizlikleri olup olmadığı değerlendirilir. Tedavi seçenekleri, jinekomasti tipine göre belirlenir. Medikal tedaviler hastanın yaşına, hormonal seviyelerine ve temel tıbbi nedenlere uygun olarak uyarlanır.
Cerrahi müdahale, jinekomasti tedavisinde en etkili ve kesin çözümdür. Jinekomasti türüne göre farklı cerrahi yöntemler kullanılır. Glandüler tip jinekomastide, meme dokusu yoğundur ve cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir. Karışık tip jinekomastide ise hem glandüler doku hem de yağ dokusu fazla olabilir; bu durumda cerrahi yöntemin yanı sıra liposuction da kullanılabilir. Yağlı tip jinekomastide ise yağ dokusu ağırlıktadır ve genellikle liposuction yeterlidir.
Jinekomasti tedavisi, hastanın durumuna ve ihtiyacına göre özelleştirilmelidir. Bu nedenle doktorunuz, en uygun tedavi seçeneğini belirlemek için bir muayene ve değerlendirme yapacaktır.
AMELİYATI SONRASI DÖNEM
Meme büyütme operasyonunda implant yerleştirilecekse üç noktadan birinde tek bir kesi (İnsizyon) yapılıyor. Göğüsün altındaki kıvrımdan, kolun altından veya meme ucunun etrafından kesi yapıldıktan sonra, cerrah göğüs dokusunu göğsün kaslarından ve bağ dokusundan ayırıyor ve böylece bir cep oluşturuyor. İmplant bu cebe yerleştiriliyor ve meme
ucunun arkasında ortalanıyor. Silikon implantlar, önceden silikon jel ile doldurulurken; Salin implantlar ise boş olarak yerleştiriliyor ve steril tuzlu su ile dolduruluyor. Yerleştirme işleminden sonra ameliyat yeri dikişle kapatılıyor ve cilt yapıştırıcısı ile cerrahi bantla
bandajlanıyor. Yara izi (Skar) oluşumunu en aza indirmek açısından kesi yerinin seçimi önemlidir. Hastanın genel durumu ve doktorun tercihi ile bir gece hastanede kalınması gerekebiliyor. Bazen de aynı gece hasta evine taburcu edilebiliyor.
Bazı durumlarda meme dokusuna kirli kanın atılabilmesi için dren yerleştirilmesi de gerekebiliyor. Drenler genellikle ertesi gün, cerrahi müdahale gerekmeksizin kolayca çıkarılıyor. Ameliyat genel anestezi altında yapılıyor. Ancak bazen hafif bir sedasyon ile lokal anestezi altında da gerçekleştirilebiliyor. Operasyon yaklaşık 1 ila 2 saat sürüyor.
AMELİYATTAN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Vaser veya lazer liposuction, yağ dokusuna dayalı jinekomasti tedavisinde tercih edildiğinde, iyileşme süreci daha konforlu geçebilir. Bu tedavi yöntemleriyle, hastalar genellikle yaklaşık 3 hafta sonra gerçek sonuçları görmeye başlarlar ve çoğu günlük aktiviteleri rahatlıkla gerçekleştirebilirler. Cerrahi müdahale gerektiğinde, ameliyat genel anestezi altında veya bazen lokal anestezi ile yapılabilir. Hasta genellikle aynı gün taburcu edilir. Ameliyat sonrasında bölgede ödem ve şişlikler görülebilir, ancak genellikle bir hafta içinde kendiliğinden geçer. İyileşme süreci ve hastanın konforu için ilk üç gün içinde dinlenmek, kol ve omuzları aşırı hareket ettirmemek önemlidir. Duş almak için ise ameliyattan sonraki üçüncü günden itibaren, kısa süreli olmak kaydıyla izin verilir.
Jinekomasti ameliyatından sonra, hastaların bir süre jinekomasti korsesi kullanmaları gerekmektedir. Korse hemen ameliyattan sonra giyilmeli ve doktorun belirlediği süre boyunca sürekli olarak kullanılmalıdır. Bu süre genellikle 2 ila 3 hafta arasında değişir. Üçüncü haftadan sonra sadece gündüz kullanmak, özellikle ağır aktiviteler sırasında korsenin giyilmesi faydalı olabilir. Korse kullanımı genellikle 6 haftanın sonunda sonlandırılabilir.
Jinekomasti
- Operasyon Süresi: 2 Saat
- Sonuçların Kalıcılığı: Ömür Boyu
- Hastanede Yatış: 1 Gün
- Hassasiyet Süresi: 2 Hafta
- Anestezi: Genel Anestezi
- İşe Dönme Süresi: 3 Hafta